Det elektroniska bokbålet

bokbål
Författaren, journalisten och världsmedborgaren Gustaf Hellström kunde som ögonvittne skildra nazisternas bokbål på 1930-talet. Han var en av de första som förstod vart denna framväxande självcensur skulle leda. Mycket riktigt följde också ett storkrig inom 10 år som drabbade miljontals människor. Allt i brist på en politiskt inaktiv opposition. Det är alltså inte aktiva handlingar i sej som leder till krig utan det är den inaktiva passiva majoriteten som bara låter det hända. Denna majoritet öppnar alltså själva porten till slakten och låter det ske.
På bokmässan i Göteborg har många aktiva, tänkande människor mötts de senaste dagarna. Intressanta diskussioner har förekommit och böcker har bytt ägare.
Många dialoger verkar försiggå parallellt där man bara håller låda för likasinnade. På internationella scenen höll en av ”Ship to Gaza”-rörelsens eldsjälar ett föredrag om de senaste aktiviteterna. En halvtrappa upp, 50 meter bort satt samtidigt medlemmar ur den svenska kyrkan och höll en intervju om hur den kristna församlingen kunde stödja den judiska kampen för demokrati. Två rörelser som har samma mål som jobbar parallellt men styrs av organ högre upp i samhällets politiskt hierarkiska system. De kunde till exempel bara ha länkat till varandras skärmar. De som sitter högre upp har som agenda att två sådana här organisationer inte kommunicerar utan kämpar på var sitt håll.
gaza1
kyrkan

Dialektik i sin mest avancerade form istället för riktig kommunikation.

Det är samma system som idag har organiserat det elektroniska bokbålet. Detta i form av att man via internet styr vilken information som medborgare ska nås av. Microsoft gick ju redan för mera än tio år sedan in för att registrera alla dokument som skrevs med deras ordbehandlare Word. Nu finns det program som med hjälp av copyrightlagar förhindrar att foton i dokument kan vidarekopieras när man kopierar själva dokumentet, om nu dokumentet alls kan kopieras. Detta gäller böcker, artiklar- överhuvudtaget allt som kommer ut i massmedia.
Vi tror att informationssamhället kommer att rädda undan världen från ett storkrig. Fan trot. Det är bara människor som kan göra det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s